fbpx

Verzorging van de Parapluplant

Waterpalm, parapluplant

De parapluplant is een echte moerasplant en wordt ook wel de waterpalm genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit de tropische moerassen van Afrika en in het verleden werd er door de Egyptenaren papier van gemaakt.

Het uiterlijk van de parapluplant is speels en sierlijk te noemen. De plant bestaat uit lange stengels met hierbovenop een knop met paraplu-achtige bladeren. Deze stengels kunnen in de natuur tot wel drie meter hoog worden. In de woonkamer zal dit beperkt blijven tot maximaal 1,5 tot 2 meter.

De parapluplant groeit van nature in de moerassen. Het is daarom ook belangrijk om de aarde van de plant goed nat te houden. Dit kan je het beste doen door de pot in een bak water te zetten.

De parapluplant stelt bijzonder weinig eisen aan de verzorging. Wanneer je de grond goed nathoudt voldoe je al aan de belangrijkste eis. Toch is het belangrijk om rekening te houden met een aantal andere zaken in de verzorging van de parapluplant. Deze beschijven we in de bulletpoints hieronder.

  • Maximale Hoogte

    +/- 150 cm

  • Redelijk eenvoudig te verzorgen

Geïnteresseerd?

Op zoek naar een betrouwbare groothandel in planten en bloemen? Stuur dan een mail naar info@plantscount.nl voor een vrijblijvend gesprek.

Parapluplant water geven

Het belangrijkste in de verzorging van de Parapluplant is het watergeven van de plant. Houdt de aarde van de plant goed nat. Dit kan je het beste doen door de binnenpot in een ruimere pot met water te zetten. Het is hierin prima wanneer het water hoger staat dan de aarde. De plant staat van origine in het moeras en kan dan ook nooit verdrinken. Met een te grote buitenpot kan de Parapluplant gaan drijven. Je kan dit voorkomen door de Parapluplant te verzwaren met bijvoorbeeld een steen op de bodem van de pot.

Standplaats van de Parapluplant

De Parapluplant plant houdt van de zon. Zet de plant daarom op de meest lichte plek in huis maar, probeer de directe middagzon te vermijden.

Van nature groeit de Parapluplant in vochtige tropische moerassen. Hierdoor kan deze niet goed tegen een lage luchtvochtigheid en is het raadzaam om radiatoren te vermijden.

Parapluplant Besproeien

De Parapluplant groeit van nature in vochtige moerassen met een hoge luchtvochtigheid. Wanneer je de plant op een standplaats zet met een lage luchtvochtigheid kan dit leiden tot bruine punten. Besproei de plant daarom regelmatig met water. Het liefst minimaal 1 keer per week.

Parapluplant verpotten

Indien je de aarde van de Cyperus altijd goed nat houdt en deze in het groeiseizoen mest geeft, zal de plant snel groeien. Onder goede groeiomstandigheden zou je de plant twee keer per jaar kunnen verpotten. Dit kan in een korte periode leiden tot een reusachtige plant! Scheur of snijd daarom de kluit in stukken en zet de mooiste planten terug in de originele pot. Vul de pot vervolgens op met gewone potaarde.

Is de Parapluplant giftig?

De Parapluplant is niet of nauwelijks gifig voor honden, katten of andere huisdieren. Wel kunnen grote hoeveelheden van de plant de maag verstoren.

Parapluplant voeding geven

De Parapluplant is een snel groeiende plant en groeit van nature in een omgeving die rijk is aan voedingsstoffen. Het is daarom raadzaam om in het groeiseizoen de plant wekelijks voeding te geven.

Stengels van Parapluplant gaan hangen

Grote stengels van de parapluplant kunnen snel omvallen. Daarom zul je hoge explaren moeten opbinden. Doordat de plant snel groeit kan je geknakte of lelijke stengels zonder te aarzelen wegknippen.

Parapluplant vermeerderen

De parapluplant is eenvoudig te vermeerderen. Dit kan je doen door de kluit te scheuren of een stengelstek met zijn parapluutje ondersteboven in de vochtige aarde of water te steken.