fbpx

Luchtvochtigheid en planten

Kamerplanten floreren het beste wanneer ze staan in een omgeving die veel lijkt op hun oorspronkelijke, natuurlijke omgeving. Je wilt dus de natuurlijke omgeving zo goed mogelijk nabootsen. Veel planten groeien van oorsprong in de natuur in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid.

Waarom is de ideale luchtvochtigheid belangrijk voor planten?

Planten verliezen vocht uit de poriën van de bladeren in het proces van fotosynthese. Wanneer er weinig vocht in de lucht zit zal de plant meer vocht verdampen dan wordt aangevoerd. Hierdoor zullen de bladeren krullen en uitdrogen.

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bevat. Huizen hebben een lage luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent. Zeker in de winter, wanneer de kachels aan staan en de ramen dicht, is de luchtvochtigheid laag. Tropische planten houden van een luchtvochtigheid tot wel 70 procent. Vooral in de winter, wanneer de kachel de luchtvochtigheid verlaagd, is het daarom belangrijk om de luchtvochtheid te verhogen.

Factoren om de luchtvochtigheid te beinvloeden

Gelukkig zijn er vele verschillende manieren om de luchtvochtheid te beïnvloeden. Zo blijven je planten vrolijk en in topconditie:

  1. Planten besproeien
    De meest gebruikte manier om de luchtvochtigheid rond je planten te verhogen, is door je planten te benevelen met water. Gebruik hiervoor lauw regenwater. Regenwater bevat namelijk geen chemicaliën of kalk. Kraanwater bevat wel kalk, wat achter zal blijven op je planten wanneer het water is opgedroogd.
  1. Luchtbevochtigers
    De makkelijkste manier om de luchtvochtigheid voor je planten te verhogen, is door een elektrische luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze zijn er in alle maten te koop.
  1. Plaats de planten op grind met water
    Door de plant op een laag grind te zetten kan je de luchtvochtigheid rondom de plant verhogen. Leg een laag gewassen grind in een ondiepe bak. Vul deze bak vervolgens met een kleine hoeveelheid water en plaats hier de plantenbak op. Het water zal vervolgens geleidelijk verdampen.
  1. Plaats de plant in groepen
    Planten verliezen van nature water doormiddel van piepkleine poriën op hun bladeren. Deze waterdamp komt vervolgens in de directe omgeving van de plant terecht en verhoogt de luchtvochtigheid. Door planten te groeperen kan je er dus voor zorgen dat planten samen hun luchtvochtigheid verbeteren.

Tot slot

Voordat je de luchtvochtigheid verhoogd, is belangrijk om te bepalen of jouw plant houdt van een vochtige omgeving of van een drogere omgeving. Kijk voor meer informatie over de voorkeur van jouw groene vriend op de verzorging van kamerplanten pagina.