Kamerplanten water geven
De kamerplanten water geven, dat klinkt eenvoudig. Toch is dit iets waar velen moeite mee hebben en uiteindelijk is dit ook de meest voorkomende oorzaak dat planten dood gaan. De moeilijkheid wordt mede veroorzaakt doordat meerdere variabele uiteindelijk bepalen wanneer en hoe vaak je plant uiteindelijk water moet geven.
Bij Plantscount willen wij dat je zo lang mogelijk van je planten kan genieten. We helpen je daarom om beter te begrijpen wat de variabele zijn die invloed hebben op het water geven, hoe je jouw planten het beste water kan geven en het soort water dat je het beste voor kamerplanten kunt gebruiken. Indien je deze richtlijnen volgt, zal je misschien nooit meer last hebben van gele, uitgedroogde of papperige, bruine bladeren!
Variabele die invloed hebben op het water geven van planten
Naast het soort plant dat je hebt, zijn er vele andere factoren van invloed op de hoeveelheid water die jouw kamerplant nodig heeft.
- Grote van de plant
Grotere planten hebben meer water nodig dan kleinere planten. Deze grotere planten hebben ten eerste een groter wortelnetwerk, waardoor ze meer water kunnen opnemen. Daarnaast hebben grotere planten meer groene bladeren, waardoor er meer water nodig is voor het omzetten van de suikers, die geproduceerd zijn door fotosynthese, naar energie voor de plant om te groeien. Ook zal er bij grotere planten meer water verdampen doormiddel van de transpiratie van de plant. - De temperatuur
De temperatuur is van grote invloed op de hoeveelheid water die je plant nodig heeft. Bij een hogere temperatuur, zal het water in je planten sneller verdampen. Door de variatie in de hoeveelheid zon per kamer, zal er in gebouwen voor iedere kamer een verschil zijn in temperatuur. - Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid beïnvloed de mate van transpiratie en de verdamping van het water in de potgrond. In de winter, wanneer de kachel aan staat, zal de luchtvochtigheid lager zijn. - Het seizoen
Minder zon, ventilatie en koelere temperaturen kan een gigantische invloed hebben op je plant. Veel kamerplanten groeien veel minder snel in de winter dan bijvoorbeeld in de lente of zomer. Hierdoor heeft de plant minder energie nodig om te groeien en dus minder water nodig.
Welk water gebruiken voor je kamerplanten?
Zorg er ten eerste voor dat het water dat je geeft aan je kamerplanten op kamertemperatuur is. Het hangt af van het water uit je kraan of deze goed is voor kamerplanten. Met het meeste water uit de kraan is niks mis. Indien je een waterontharder gebruikt op basis van zouten kan dit bijvoorbeeld wel problemen opleveren. Dit water bevat zouten, die in de loop van de tijd zich kunnen ophopen in het water. Gechloreerd water kan je gewoon gebruiken voor de meeste kamerplanten maar, als je een filtersysteem hebt, zou dat nog beter zijn voor je planten.
Een nog betere optie zou zijn om regenwater op te vangen een een regenton en hier je planten mee water te geven. Kraanwater bevat meer mineralen dan regenwater. Planten hebben deze mineralen maar in kleine hoeveelheden nodig. Hierdoor kunnen er overtollige mineralen achterblijven in de potgrond. Deze beïnvloeden uiteindelijk de zuurgraad van de grond.
Wanneer je kamerplanten water geven?
Het is afhankelijk van de plant soort wanneer deze precies water nodig heeft. Bekijk voor de precieze omschrijving per plant op deze verzorgingspagina. Hou nooit een vaste hoeveelheid dagen aan om water te geven. Beoordeel iedere keer als je water geeft de grond van de plant. De beste manier om dit te doen is door je vingers tot twee kootjes diep in de grond te steken. Vervolgens maak je de beslissing of dit voldoet aan de behoeftes van de plant.