fbpx

De avocadopit planten

De avocado kom je tegenwoordig overal tegen. Deze hippe vrucht is gezond en wordt onder andere verwerkt in onze salades, broodjes en guacemole. Wanneer we de avocado gebruiken voor ons eten blijft er een pit over. Wist je dat je deze avocadopit kunt planten door deze te ontkiemen tot een prachtige tropische plant? Het vergt geen bijzondere skills om dit voor elkaar te krijgen maar, hoe ontkiem je de pit? En hoe plant je deze avocadopit vervolgens? Waar moet je de plant neerzetten? Hoeveel water geef je de plant? Lees snel door, het staat allemaal hieronder beschreven!

Oorsprong van de avocado plant

De Avocado boom (Persea americana) komt oorspronkelijk uit Puebla in het zuiden van Mexico. Avocadobomen kunnen tot wel 20 meter hoog worden. Ze groeien in een warm klimaat en kunnen slecht tegen de kou. Het gehele jaar blijft de boom groen en behoud deze zijn mooie ovale langwerpige bladeren.

Ontkiemen van de avocadopit

Om de avocadopit te planten moet je deze eerst ontkiemen. Maak voordat je begint de pit goed schoon en verwijder al het vruchtvlees. Steek vervolgens vier tandenstokers in het midden van de pit zodat je deze op een glas kan neerzetten. Vul het glas met water en zorg ervoor dat de onderkant van de pit twee centimeter in het water staat. Plaats het glas op een zonnige plek. Vervang dagelijks het water om schimmels en bacteriën te voorkomen.

Het verschilt per pit hoelang deze nodig heeft om te ontkiemen. Het duurt minstens enkele weken voordat de pit gaat barsten en je een wortel ziet verschijnen.

Avocadopit planten

Wanneer de plant ongeveer 10-15 centimeter hoog is, kan je deze planten in de grond. Doe dit in een pot met een diameter van ongeveer 20-25 centimeter. Zorg ervoor dat de pit voor de helft boven de aarde uitsteekt.

Standplaats van de avocadoplant

De avocadoplant houd van de zon. Zet deze daarom op een lichte plek waar deze veel indirect zonlicht ontvangt. Indien je de plant op een plek zet met teveel direct zonlicht kan deze bruine bladeren krijgen. Zet daarnaast de plant niet in een koude ruimte, dichtbij een koud raam of bijvoorbeeld op de tocht, de avocadoplant is erg gevoelig voor koude invloeden.

Avocadoplant water geven

Geef de avocadoplant regelmatig kleine beetjes water. De plant houd van een vochtige grond maar, zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Een te vochtige grond kan wortelrot veroorzaken. Eenmalig te weinig water is altijd beter dan teveel.

Geïnteresseerd?

Op zoek naar een betrouwbare groothandel in bloemen en planten? Stuur dan een mail naar info@plantscount.nl voor een vrijblijvend gesprek.