fbpx

Calathea ‘De levende plant’

Planten in huis zijn een verrijking van onze leefomgeving. Toch is er één plantensoort die net dat extraatje brengt. De kleurrijke plant vrolijkt niet alleen je interieur op maar, zorgt ook nog voor beweging en leven. De plant wordt dan ook wel de ‘Levende plant’ genoemd. We hebben het hier natuurlijk over de Calathea. 

Oorsprong van de Calathea

De Calathea komt oorspronkelijk uit de oerwouden van Zuid-Amerika. Er zijn enorm veel verschillende soorten. Enkele bekende zijn de Calathea Flamestar, Calathea Fusion White, Calathea Medaillon,  Calathea Oppenheimiana Calathea Whitestar en nog vele andere. De soorten hebben elk hun eigen unieke uitstraling door de vormen, tekeningen en kleuren van de bladeren. Deze zien er soms uit alsof deze geschilderd zijn. Daarnaast zijn de bladeren behoorlijk sterk. De lokale bevolking gebruikt de bladeren daarom dan ook als verpakkingsmateriaal.

Verzorgen van de Calathea

De Calathea groeit van nature in de schaduw. Zet daarom de plant op een plek in de (half) schaduw zonder direct zonlicht. Teveel direct zonlicht zal leiden tot bladeren met bruine randen.

De plant gebruikt relatief veel water. Bij te weinig water gaan de bladeren van de plant hangen. Geef de Calathea in de zomer ongeveer twee keer per week een kleine hoeveelheid water en in de winter minder.

De levende plant

Mogelijk hoor je in de avond en ochtend geritsel vanaf de plant. Dit komt doordat de bladeren zich sluiten in de avond, om vervolgens in de ochtend weer open te gaan.

De algemene reden dat een plant zich overdag beweegt is om meer zonlicht op te vangen. Er zijn verschillende hypotheses over de reden waarom de plant zich sluit in de avond. Zo zou de Calathea zich sluiten voor het behouden van de temperatuur en andere theorieën zeggen bijvoorbeeld dat de plant zich sluit voor het behoud van voedingstoffen.

De reden waarom de Calathea zich in de avond sluit is dus op dit moment nog een mysterie. Je kunt in een recent onderzoek meer lezen over de verschillende hypotheses:

Timelapse van de Calathea

Geïnteresseerd?

Op zoek naar een betrouwbare groothandel in bloemen en planten? Stuur dan een mail naar info@plantscount.nl voor een vrijblijvend gesprek.